Skřivan polní

14. května 2011 v 20:59 | Swea |  Pěvci
Můj první článek bych chtěla věnovat skřivanu polnímu, jelikož mě nikdo jiný zatím nenapadl, doufám, že se to alepoň někomu zalíbí ¨:)




- latinský název : Alauda arvensis
- Řád : Pěvci
- Čeleď : Skřivanovití
- Rod : Skřivan

- Popis těla :
Je větší a mohutnější než vrabec.Samice i samec jsou stejní.
Zbarvení hnědé s černými podelními čárkami ( hlavně na krku ) .
Na hlavě malá chocholka, proto také hlava vypadá hranatě.
Nad očima bílý proužek, strany ocasu a zadní okraj křídel jsou světlé.
Mládaťa jsou tmavší . Prachové pěří je řídké a slámově žluté.

- Výskyt :
Vyskytuje se na území Evropy, Asie a severní Afriky.
V České republice se vyskytuje po celý rok, zdaleka nejpočetněji však přes léto, kdy na našem území hnízdí v počtu 800 - 1600 000 párů.
Můžeme ho najít na loukách, polích a otevřených krajinách.
Na polích má problémy, kvůli vysoké cheminizaci.

- Způsob života :
Jednotliví jedinci se od sebe mohou lišit ( barvou, délkou zobáku atd.) , ale stále se jedná o jeden druh.
Běhá rychle a skrčeně.
Silné končetiny skřivana polního napovídají, že se často zdržuje na zemi, kde pátrá po potravě.Živí se hmyzem, červy a semeny.
Na jaře létá vysoko nad hnízdištěm a zpívá.
Je pro něj charakteristický ,,motýlí " let, kdy se třepotá ve vzduchu.

- Rozmnožování :
Samečci si hájí svůj revír a tak dochází k častým potyčkám mezi soky.
Hnízdo, které je dost nedbale vystláno kořínky, stébly trav , kousky listů apod., je dobře ukryto a můžeme jej vidět, jen pokud z něj samička vyletí.
Samička snáší 3 až 6 vajíček velmi proměnlivého zbarvení. Základní barva je však smetanová až šedavá a na ní jsou tmavošedé až hnědé skvrny. Na vejcích sedí pouze samička asi 12 až 14 dní. Po vylíhnutí jsou mláďata v hnízdě přibližně devět dní a ještě nevyspělá z hnízda vybíhají a ukrývají se mezi hroudami
a v trsech trávy. Oba rodiče je krmí živočišnou potravou přibližně tři týdny

- Zajímavost :
Skřivan je ptákem roku 2005 .
Jako všichni pěvci je chráněný a to nejen díky tomu, že pojídá škodlivý hmyz.
Snad nejzajímavějším (podle mě ) je jeho zpěv. Na stránkách Českého rozhlasu jsem našla ukázku jeho zpěvu :



Skřivan polní - Alauda arvensis Skřivan polní - Alauda arvensis


Soubor:Alauda arvensis nest.jpg
Zdroje : internetové stránky, mé knížky a trochu i mé znalosti :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Baví Vás Biologie ?

Ano
Ne

Komentáře

1 summer bridesmaid dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 12:03 | Reagovat

may be clearly so much to know about this. I feel you made some just right points in Options also.
http://www.elsedress.org

2 vintage evening dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:14 | Reagovat

It's rather a awesome and useful piece of data. I'm happy which you contributed this particular beneficial info with us. Please stop us updated such as this. Appreciate sharing.
http://www.isdress.org

3 replica tag watches | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 9:20 | Reagovat

I came across your site whiledoing a exploreon how to shed some pounds in Google. Great info here, l will bookmark it immediatelyfor future reading.
http://www.watchescan.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Chceš také vyměnit ikonku? Tak KLIK.






Chceš také vyměnit ikonku? Tak KLIK.

Autor obrázku ze záhlaví: http://www.sxc.hu/profile/Byppja
Design vytvořila Swea, autorka toho blogu.
Na obsah blogu se vztahují autorská práva.